Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Olkoon rauha olohuoneissa

Olkoon rauha olohuoneissa

Lisätty 28.04.2020

Suomessa on noin puolitoista miljoonaa perhettä, mutta tuskin kahta samanlaista. Perheistä on keskustelu paljon tänä poikkeuksellisena keväänä ja julistettu perherauhakin.

Perherauhan julistamiseen nähtiin tarve tilanteessa, jossa perheet viettävät normaalia enemmän aikaa yhdessä. Koska yhteinen aika perustuu osin myös pakkoon, vaarana on, että jännitteet neljän seinän sisällä kasvavat. Tuskin sellaista perhettä onkaan, jossa ei nyt tuskailla, osassa vähemmän, osassa vaarallisesti.

Poikkeustilanteessa mielen hyvinvointi, jopa -terveys on koetuksella. Lisäksi alkoholin käyttö on siirtynyt ravintoloista koteihin, joissa poikkeusaikaa vietetään nyt siis koko perheen kesken. Alkoholi ei ole hyvä lääke huolen tai stressin purkamiseen. Parempiakin meille on tarjolla; maksutta ja anonyymisti.

Järjestökentällä tunnistetaan perheiden hätä ja ennakoitiin epidemian alusta saakka perheiden ongelmien eskaloituvan. Niin turvakodit, lastensuojelu-, kriisi- kuin mielenterveys- ja päihdejärjestöt muiden toimijoiden rinnalla työskentelevät perheiden rinnalla, näiden tukena.

Avun ja tuen tarpeessa ovat yhtä lailla psyykkisesti oireilevat nuoret, heistä huolestuneet vanhemmat, kuin oman jaksamisensa ja mielenterveytensä kanssa kipuilevat aikuiset sekä tästä kuormittuneet lapset. Kun maailmamme on pienentynyt, olemme toisiamme lähempänä niin hyvässä kuin pahassakin. Pahimmillaan hetkellisestikin turvattomaksi tai epävakaaksi muuttuvan perhetilanteen jäljet voivat olla kauaskantoiset.

Näissä olosuhteissa meidän on oltava perhettämme kohtaan entistä armollisempia, ymmärtäväisempiä ja rakastavampia. Vetoammekin lukijoihin perherauhan ja parempien lapsuusmuistojen turvaamiseksi, huolehtimaan omasta hyvinvoinnistamme, jossa läheisemmekin voivat paremmin. Ennen kuin omat voimavarat hupenevat tai eivät riitä: otamme vastaan apua. Vaikeudet tai avun hakeminen eivät ole häpeän aihe.

Noora Nieminen
toiminnanjohtaja
FinFami Etelä-Pohjanmaa ry

Kati Kuusio
kriisikeskusjohtaja
Kriisikeskus Mobile Seinäjoki

Julkaistu Ilkka-Pohjalainen -lehdessä 28.4.2020

Pieni poika halaa nallea.