Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vapaaehtoistyön polku haarautui ja haastoi minut

Lisätty 08.02.2019

Muistatko hetken, joka avasi elämäsi kirjoon uuden mielenkiintoisen, ajatuksia avartavan polun?

Minä muistan.

Olin taas kerran elämässäni tienristeyksessä. Olin jo kääntynyt vanhalta kuoppaiselta savitieltä metsään, tuoksujen, makujen, äänten sekä värien houkuttelevaan ja inspiroivaan maailmaan. Savessa rypemisen sijaan maistelin elämää, tutkin kiinnostavia ennen näkemättömiä polkuja. Ystäväni esimerkin innostamana ja kehotuksesta hain ja pääsin Mobilen vapaaehtoiskoulutukseen ja sitä myötä vapaaehtoiseksi kriisipuhelinpäivystäjäksi. Siitä on nyt jo yli kahdeksan vuotta. Olen siitä hänelle edelleen kiitollinen.

Suomen Mielenterveysseuran vapaaehtoisille järjestetään mahdollisuus työnohjaukseen, mikä oli itselleni ja useille muillekin vapaaehtoisille ensimmäinen kosketus työnohjaukseen. Se on meille velvollisuus, johon sitoudumme valmistuessamme vapaaehtoiskoulutuksesta. Se on myös etuoikeus, sillä vapaaehtoistyössä joudumme toisinaan kohtaamaan vaikeitakin tilanteita, eikä meistä monellakaan ole varsinaista alan koulutusta. Työnohjausryhmässä meillä on tilaisuus jakaa kokemuksia, oppia toisten kokemuksista, saada tukea ja uusia näkökulmia samassa luottamuksellisessa ilmapiirissä, jossa teemme vapaaehtoistyötä.

Tärkein työväline vapaaehtoistyössä on oma persoona, ja vaativa vapaaehtoistyö on aina kasvun paikka. Koulutuksissa, joita meille vapaaehtoisille säännöllisesti järjestetään, saamme lisää tietoa erilaisista elämän kriiseistä ja ongelmista sekä avusta, jota niihin myös muista järjestöistä, yhteisöistä ja yhteiskunnan puolelta on saatavilla. Työnohjauksessa oppinen ja oivallukset tapahtuvat yhdessä jakamisen kautta. Sen tavoite on auttaa vapaaehtoista kasvamaan tehtävässään. Kriisiauttamisessa omien tunteiden tiedostaminen, tunnistaminen ja hyväksyminen on niin työntekijän kuin vapaaehtoisenkin jaksamisen kannalta tärkeää. Tunteet tarttuvat, autettavien hätä saattaa tarttua tiedostetusti tai tiedostamatta. Työnohjauksen yksi tehtävä on löytää sanoja tunteille tai jopa tunteita. Työnohjausryhmät ovat myös yhteisöllisyyttä vahvistavia kokoontumisia.

Kirjoitan työnohjauksesta, koska olen päässyt Vapaaehtoistyön työnohjaajakoulutukseen, joka on nimensä mukaisesti suunniteltu vapaaehtoisten työnohjaajille. Suomen Mielenterveysseura kouluttaa. Polku, jolle olen astunut mielenkiinnolla ja kauhunsekaisin tuntein. Koulutusta on takana yksi vuosi, edessä kaksi. Se on ollut ja on minulle kasvun paikka sekä jotain, minkä vastaan tulemista tällä vapaaehtoistyön tiellä en olisi kahdeksan vuotta sitten osannut aavistaakaan. Työnohjaus on osaltani myös vapaaehtoistyötä.

Päivystän edelleen kriisipuhelinta, sillä se on vapaaehtoistyöni ensirakkaus. Päivystys tapahtuu vaihtuvan parin kanssa, mikä antaa turvaa ja yhteisöllisyyttä. Hiljaisten puheluiltojen aikana ystävyyksiä on syntynyt ja syventynyt. Kiitollisuuden tunne on päivystyksestä kotiin ajellessa usein päällimmäisin tunne. Kiitollisuus, jos on pystynyt auttamaan jotakuta. Kiitollisuus siitä, että omassa elämässä on kuitenkin kaikki hyvin. Risteyksistä on käännytty oikeisiin suuntiin.

Oletko sinä ajatellut vapaaehtoistyötä?

Kriisikeskus Mobile kouluttaa taas uusia vapaaehtoisia auttamaan tai vain olemaan läsnä toiselle ihmiselle kriisissä tai yksinäisyyden ja surun hetkessä. Olisiko tämä sinun tienhaarasi?Anna-Leena
Vapaaehtoistyöntekijä