Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Kriisi, itsemurha ja suru

Kriisi

Kriisin keskellä ihminen tarvitsee muita. On hyvä välttää eristäytymistä ellei koe juuri sitä itselleen parhaaksi selviytymistavaksi. Kannattaa hakea epäröimättä apua ammattiauttajilta ja vertaisryhmistä, jos omat voimat eivät tunnu riittävän.


Itsemurha

Itsemurha on omaisille ja läheisille järkyttävä tapahtuma, josta toipuminen vie aikaa. Itsemurhan tehneiden läheisten selviytymiselle lähipiirin tuki on välttämätöntä ja on hyvä hakea myös ammattiapua sekä vertaistukea saman kokeneilta.


Suru

Surressa puhuminen helpottaa. On lupa olla hiljaa, kun haluaa. On lupa itkeä, kun itkettää. On lupa olla sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa kokee olonsa turvalliseksi. On lupa surra omalla tavallaan. On lupa hakea apua. On lupa pysyä omana itsenään.


Uskalla kohdata sureva - Miten tukea surevaa?

Meidän on usein vaikea kohdata ihmisiä, joille on tapahtunut jotain järkyttävää. Pelkäämme häiritsevämme tai ettemme osaa lähestyä oikein, sanoa oikeita asioita tai tehdä oikeita tekoja. Lohduttaminen voi tuntua niin vaikealta, että välttelemme surevan tai vaikeassa elämäntilanteessa elävän seuraa.