Katkaise väkivalta -toimintamalli
Katkaise väkivalta -toimintamalli on otettu käyttöön Kriisikeskus Mobilessa vuonna 2018 ja sen käyttöönoton myötä väkivallan tekijöiden kanssa tehtävä työ on päivitetty. Väkivallan tekijä kohdataan seuraavien laatukriteereiden mukaisesti:
- Työskentelyn aloittaminen ja yhteistyön luominen (palveluohjaus läheisille, yhteys esim. lastensuojelu)
- Asiakkaan tarinan kuuleminen
- Käytetyn väkivallan kartoitus ja vaaran arviointi
- Väkivallan seuraukset
- Väkivallattomuustaitojen kehittäminen
- Jatkotyöskentelystä sopiminen, motivointi pidempään työskentelyyn
Katkaise väkivalta- mallin mukaiseen työskentelyyn voi asiakas hakeutua itse tai tulla ohjattuna muista palveluista. Tämän lisäksi Mobile tekee Vaasan turvakodin, Kokkolan ensi- ja turvakotiyhdistyksen kriisi- ja väkivaltatyön yksikön sekä Etelä-Pohjanmaan ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa malliin liittyen yhteistyötä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa, jotta avun piiriin suostuvat väkivallasta epäillyt saadaan suoraan palveluihin matalalla kynnyksellä ja nopeasti.
Alun perin Katkaise väkivalta-malli on kehitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimana, yhteistyössä Lyömätön Linja Espoossa ry:n ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa. Yhteistoimintamallin pohjana on vuodesta 2001 toiminut Espoon malli, joka on Sisäministeriön suosittelema Hyvä käytäntö.
Katkaise väkivalta - Lähisuhde- ja perheväkivaltarikoksesta epäillyn ohjaaminen esitutkinnasta väkivaltaa katkaisevaan palveluun