Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Katkaise väkivalta

Katkaise väkivalta -toimintamalli

Katkaise väkivalta -toimintamalli on otettu käyttöön Kriisikeskus Mobilessa vuonna 2018 ja sen käyttöönoton myötä väkivallan tekijöiden kanssa tehtävä työ on päivitetty. Väkivallan tekijä kohdataan seuraavien laatukriteereiden mukaisesti:

  1. Työskentelyn aloittaminen ja yhteistyön luominen (palveluohjaus läheisille, yhteys esim. lastensuojelu)
  2. Asiakkaan tarinan kuuleminen
  3. Käytetyn väkivallan kartoitus ja vaaran arviointi
  4. Väkivallan seuraukset
  5. Väkivallattomuustaitojen kehittäminen
  6. Jatkotyöskentelystä sopiminen, motivointi pidempään työskentelyyn

Katkaise väkivalta- mallin mukaiseen työskentelyyn voi asiakas hakeutua itse tai tulla ohjattuna muista palveluista. Tämän lisäksi Mobile tekee Vaasan turvakodin, Kokkolan ensi- ja turvakotiyhdistyksen kriisi- ja väkivaltatyön yksikön sekä Etelä-Pohjanmaan ensi- ja turvakotiyhdistyksen kanssa malliin liittyen yhteistyötä Pohjanmaan poliisilaitoksen kanssa, jotta avun piiriin suostuvat väkivallasta epäillyt saadaan suoraan palveluihin matalalla kynnyksellä ja nopeasti.

Alun perin Katkaise väkivalta-malli on kehitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimana, yhteistyössä Lyömätön Linja Espoossa ry:n ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kanssa. Yhteistoimintamallin pohjana on vuodesta 2001 toiminut Espoon malli, joka on Sisäministeriön suosittelema Hyvä käytäntö.

Katkaise väkivalta - Lähisuhde- ja perheväkivaltarikoksesta epäillyn ohjaaminen esitutkinnasta väkivaltaa katkaisevaan palveluun